Archív 2018/2019

Hovorme o jedle


Ako každý rok, opäť sme sa zapojili do súťaže: „Hovorme o jedle“.  Počas jedného týždňa boli vyhlásené denné témy zamerané na potraviny a výživu. Ide o kreatívne a inovatívne zachytenie problematiky stanovenej dennej témy, s dôrazom na význam rôznorodej a vyváženej stravy a pôvod potravín. Keďže ide o širokú problematiku, spomeniem aspoň niektoré aktivity, ktorým sme sa venovali. Naše deti sa spolu s pedagógmi pozreli na niektoré základné potraviny, na ich zloženie, vlastnosti či výrobu. Skúmali mlieko, zisťovali o ňom zaujímavé informácie, naučili sa z neho vyrábať chutný syr, skvelé korbáčiky či zúžitkovali smotanu a vyrobili si tak čerstvé maslo. Taktiež skúmali chlieb, snažili sa ho roztriediť podľa určitých kategórií. Bádali v laboratóriu za účelom zistenia toho, čo nafúkne cesto pri výrobe chleba a experimentovali ako možno danú plynnú latku zachytiť, dokonca odmerať jej množstvo. Zisťovali metódou pokus/omyl čo všetko je potrebné na to, aby vzniklo cesto, ktoré nakysne. Počas všetkých týchto aktivít sme spoločne vyriešili množstvo zaujímavých otázok, zamysleli sme sa nad prídavnými látkami a vysvetlili si, že nie všetky „É“-čka sú zlé ako sa o nich hovorí, urobili sme ďalší krôčik k rozvoju kritického myslenia a vytvoreniu si vlastného názoru. V rámci súťaže sme sa zapojili aj do výtvarnej časti pod vedením Mgr. K. Chobotovej  či literárnej súťaže pod taktovkou Mgr. G. Vojtekovej, za čo im patrí vďaka za spoluprácu a ochotu.

Pevne veríme, že aj takýmito netradičnými aktivitami posunieme myslenie našich detí vpred v smere ich sebarozvoja a zároveň rozšírime myšlienky trvalo udržateľného rozvoja.

Mgr. T. Bublík